Ce este o pictura?



Ce este o pictura?: Poezie si Muzica
Poezia unui tablou este mesajul pe care artistul încearcă să-l comunice privitorului prin iluzia creata de pictura sa si emoția provocata acestuia.  Gradul de reprezentare a subiectului și implicit iluzia create, variază de la abstracție pură, în care imaginea nu are nicio indicatie sau asemănare cu vreun subiect cunoscut, pana la naturalism pur, în care artistul reda imaginea cât mai aproape posibil de aspectul real al subiectului.
Pentru a include un element poetic, un tablou trebuie să:
1. reprezinte sau cel puțin sa sugereaze ceva,
2. să se concentreze la o iluzie, la o idee sau un concept (de multe ori are de-a face cu emoțiile umane).

Muzica unui tablou este senzualitatea lui partea sa neintelectuala. Ea derivă din plăcerea fiziologica pe care creierul uman o primeste de la ordinea vizuala creata de pictor. Artistul traduce complexitatea naturii într-un ritm de forme simple, culori, și valori (tonuri de culoare) și, în același timp, creează armonia culorii din caleidoscopul de culori de multe ori nearmonioase care se găsesc în natură. Acest lucru o face prin alegerea selectiva a ceea ce urmeaza sa picteze și prin utilizarea corespunzătoare a culorilor pentru a obține acea armonie. Muzica funcționează în două moduri:
1. atunci când pictura este vazuta de la distanță; muzica deriva din imaginea de ansamblu,
2. atunci când picture este văzută de aproape; muzica derivă din modul în care a fost aplicata vopseaua, de ritmul si forma pensulatiei.

Definiția picturii
Prin urmare, o pictură se poate defini ca fiind o poezie vizuală combinată cu muzică visuala, creata printr-un proces de vopsire. Acest model ne ajuta să plasam arta contemporana și marile schimbări prin care a trecut pictura în timpul Secolului 20 (de la artă abstractă la realsam si arta conceptuală) într-un context istoric mult mai larg si mai usor de inteles. Îmi place citatul următor: (incercati sa înlocuiți "poezia" cu "pictura", și "cuvintele" cu "forme").

William Carlos Williams (1883 – 1963) un poet american apropiat al modernismului si imaginisticii, intr-un interviu din 1950;
"Poezia este limbajul încărcat de emoție. Poezia este un ritm de cuvinte organizate. Poezia este propriul său mic univers. Ea exista separat. Orice poezie care are valoare exprimă întreaga viață a poetului. Ea oferă o imagine a poetul."

Comments

Popular posts from this blog

Umbra si culoarea ei in pictura