Pictura dupa o fotografie



Pictura dupa o fotografie.
Pictura in aer liber (en plain air) este privilegiul celor care au timpul si linistea  (detasati de nevoile cotidiene) sa inceapa cu meticulozitate o pictura avand drept subiect natura cu minunatele ei forme dinamice si schimbatoare de la un moment la altul, asezate parca intentionat a fi descoperite de artist si transferate apoi pe panza spre incantarea sufletelor privitorilor.
In lipsa acestui avantaj al timpului alocat placerii de a picta in aer liber, ramane alternativa folosirii fotografiei sau a imaginilor culese cu ajutorul internetului – cea mai mare realizare a tehnicii zilelor noastre, fara de care nici nu indraznim sa ne gandim ce ar fi facut omenirea – pentru a picta in reprize in functie de dispozitie si spatiu, asteptand cu rabdare finalizarea lucrarilor.
Pictura dupa o fotografie este ceea ce-mi umple si mie clipele de placere dedicate creatiei. Spun creatie pentru ca ce altceva poate insemna o prelucrare a unei imagini statice lipsite de interes, trecuta prin labirintul tehnicilor dobandite dupa multe eforturi, dezamagiri repetate, ce apoi au fost sterse, uitate si inlocuite cu frumuseti uimitoare realizate prin prisma licentei de artist, ce cu drag o numim pictura personalizata. Ideea de baza in cazul picturii dupa fotografie este ca daca nu poti imbunatatii imaginea cu ajutorul sus amintitelor tehnici, mai bine nu incepi sa pictezi. De aici deriva placerea si dorinta de transformare, de completare si ajustare a naturii descrise in subiectul ales asa cum este el redat in fotografie. Libertatea de a face aceste schimbari aduce dupa sine motivatia creatiei – motorul alimentat cu energia adunata in mainile pictorului care ce asteapta sa se dezlantuie.
Efectele trecatoare ale luminii sunt captate de ochiul artistului impresionist cu usurinta in cazul picturii in aer liber. Ceea ce este mult mai greu de realizat in pictura dupa o fotografie. Totusi, in cel de-al doilea caz artistul poate si de multe ori reuseste sa obtina efecte surprinzatoare imaginandu-si schimbarile provocate de lumina si umbra petrecute in natura.
Am ales doua exemple din lucrarile mele care sunt rezultatul incercarilor de a modifica natura din imaginile culese sau fotografiate tocmai spre a-mi aduce aportul la imbunatatirea lor. Sper ca sunt edificatoare pentru cele descrise in aceasta postare. 


































George, 26 August 2016.

Comments

Popular posts from this blog

Umbra si culoarea ei in pictura