Captarea efectului stralucitor al luminii in momentul infuziei ei pe marginile unui obiect.



Captarea efectului stralucitor al luminii in momentul infuziei ei pe marginile unui obiect.
Tehnica folosita este, in mare parte, urmatoarea: daca lumina soarelui ce cade pe un deal situat la malul marii, dimineata sau in amurg cand culorile dominante ale acesteia sunt un melanj de alb, galben si portocaliu, se incepe cu un strat de culoare din aceeasi familie cu cea a luminii dar cu o nota mai inchisa. Apoi succesiv, straturile urmatoare ale dealului vor fi colorate cu un amestec din ce in ce mai inntunecat fara a pierde din intensitatea culorilor din amestec. In final, se aplica in zona cerului de la margine a dealului, cateva pete de culoare ce sugereaza existenta pomilor. Acesti pomi vor iesi in evidenta intr-un mod miraculos si placut, dand si mai multa adancime imaginii.
Teoria luminii.
Fara pretentia de a fi universal valabila teoria luminii descrisa aici vine sa ajute la o mai buna intelegere a fenomenelor luminii.
Lumina solară este formata din toate culorile care, impreuna formeaza lumina albă. In drumul ei prin atmosferă, unde se găsesc impuritati; praf, vapori de apa, etc., culoarea luminii sufera schimbari in functie de distanţa parcursă. Impuritatile dispersează în mod diferit fiecare componenta a luminii, in functie de lungimile de unda ale acestora; cele mai susceptibile culori sunt violet, albastru si verde, care au lungimi de unda mici. La un parcurs mai mare lumina apare rosu-portocalie, culori cu lungimi de unda mari. Prin urmare:
Cand soarele este situat sus pe cer, lumina solara este alba. Pe masura ce soarele coboara catre linia orizontului, lumina solara care patrunde în atmosfera face cu linia orizontului un unghi mult mai mic, se indeparteaza si deci lumina trebuie sa treaca prin mai multe straturi de aer atmosferic pâna ajunge la noi. In drumul ei, lumina se loveste de particulele fine de praf si vapori de apa suferind fenomenele de imprastiere, reflexie si dispersie. Sunt dispersate intai undele de lumina alba, galbena, apoi cele de culoare albastra, urmate de cele rosii. Apusul de soare apare rosu tocmai ca urmare a faptului ca celelalte culori s-au dispersat. Daca aerul este rarefiat, sau nu contine particule multe de praf, culoarea soarelui tinde spre galben – portocaliu.
Pictura mea.
Asa am realizat aceasta lucrare care poarta titlul sugestiv: Apus de soare miraculos. – Ulei pe panza, 50 x 40 cm. Cateva fotografii de referinta sunt binevenite.
                                          Sold

Comments

Popular posts from this blog

Umbra si culoarea ei in pictura