Este artistul nascut sau devenit?



Este artistul nascut sau devenit?
Incursiunile mele in istoria artei in general si a picturii in mod particular, mi-au indus un concept pe cat de neelucidat pe atat de fascinant: este talentul innascut sau dobandit? Si de aici intrebarea ramasa inca fara un raspuns ferm si clar: este artistul nascut sau devenit?
Conform DEX - Dicționarul explicativ al limbii române, talentul este definit ca o aptitudine sau inclinatie innascuta intr-un anumit domeniu, mai ales in literatura si arta, capacitate deosebita, destoinicie sau pricepere care favorizeaza o activitate creatoare. De asemenea, conform dictionarelor specializate, talentul reprezinta un har, dar, vocatie, inclinatie, inzestrare, genialitate, dibacie, abilitate, virtuozitate, maiestrie, agerime, prspicacitate, ingeniozitate, inventivitate. Ce frumos! Ce bine ar fi sa ne nastem cu aceste multiple calitati si sa fim din tinerete inarmati pentru creatie fara nici un efort!
Studiile facute in ultimele decenii de catre institutii internationale abilitate in domeniu, in special bazate pe cercetarile genetice, reliefeaza ideea ca exercitiul repetat are un rol mai important decat genele transmise prin nastere. Iar chintesenta rezultata din aceste studii, afirma ca genele reprezinta samanta iar exercitiul este mediul in care ea se dezvolta. Se pare deci ca adevarul este undeva la mijloc. In fapt, avem de-a face cu o combinatie de factori genetici care se pot dezvolta si intretine prin exercitiu si a caror finalitate este abilitatea de a face ceva deosebit de ceilalti sau de a avea talentul necesar creatiei. Talentul deci, tine mai intai de gene (innascut) si apoi de exercitiu (dobandit). Ansamblul de abiliatti si caracteristici acționează simultan si în armonie cu o situatie data. Unele dintre aceste caracteristici sunt genetice dar cele mai multe provin din exercitiu repetat pana ce se atinge o anume performanta. Inteligenţa, personalitatea, capacităţile fizice, toate acestea sunt determinate de modul în care ne trăim viaţa. Capacităţile fizice sau psihice ale oamenilor nu sunt bătute în cuie. Sunt maleabile şi pot fi modelate. Trebuie sa fim convinsi ca fiecare dintre noi avem acel talent innascut cu care ne-a inzestrat Dumnezeu. Este necesar insa sa-l descoperim prin cautari si incercari la care nu ne-am fi gandit vreodata. El exista undeva in noi si daca-l asteptam sa apara fara sa facem ceva s-ar putea sa nu-l intalnim niciodata. Trebuie sa incercam sa experimentam toate domeniile posibile, pana vom gasi acel ceva ce ne atrage si odata descoperindu-l, vom face totul diferit de semenii nostrii, vom reusi sa ne autodepasim, vom realiza performante nebanuite fiind convinsi ca natura ne-a ales acel drum. Toate acestea insa cu mult efort si perseverenta. Fiecare individ trebuie sa petreaca ore in sir pentru a invata si a-si rafina calificarea, fara nici o exceptie. Chiar si Leonardo Da Vinci sau Mozart, considerati genii si despre care se vorbeste ca au primit geniul respectiv la nastere, au lucrat intens la devenirea lor inca de la frageda varsta. Este deci clar ca genele poarta talentul innascut si acesta se transmite descendentilor iar descoperirea lui la varsta frageda este beneficiul primit in ucenicia parintilor si acesta face diferenta. Nu putine sunt exemplele marilor artisti care au preluat invataturile parintilor si au urmat acelasi drum in viata; tatal lui Mozart a fost un violonist talentat, cariera lui Bernini a inceput sub ucenicia tatalui sau Pietro Bernini, un sculptor florentin. 

Alti parinti si-au indrumat copii in directia pe care au banuit-o ca fiind cea potrivita pentru ei observandu-le usurinta sau placerile cu care fac anumite lucruri; tatal lui Michelangelo, un florentin, Ludovico Buonarroti, si-a trimis copilul in atelierul pctorului Domenico Ghirlandaio situat in casa familiei Medicii cu care avea relatii de prietenie. 
Talentul nu are o valoare absoluta, el difera de la un om la altul iar marimea sau intensitatea lui se reflecta in rezultatul activitatilor. Suntem diferiti si de aici vine si particularitatea muncii noastre. Ne punem amprenta personalitatii pe fiecare lucru ce-l facem si ne semnam pe fiecare creatie care este „a noastra”.
Talentul se poate manifesta doar in conditii specifice de comunicare si dialog social. Un artist are nevoie de aprecieri si critici pana sa ajunga la o creatie recunoscuta de societate. Daca un artist nu comunica, se afla izolat undeva pe o insula fara nimeni in jurul lui sa-i admire lucrarile si sa-l critice va sfarsi in a fi nimeni, iar opera lui se va scufunda in neant. Arta este facuta sa fie admirata de semeni si nu sa fie doar creata. Artistul asteapta aprecierea publicului - fianaliatea artei lui.  
George Budai - Septembrie 2016

Comments

Popular posts from this blog

Umbra si culoarea ei in pictura